Byggeri
december 2021

Daugaard Pedersen skal opføre Danmarks mest bæredygtige byggeri

Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond tog fredag den 3. december 2021 det første spadestik til et af verdens mest bæredygtige boligbyggerier med gængse byggematerialer og allerede udviklede energieffektive teknologier. Danfoss House bygges i Sønderborg af Daugaard Pedersen A/S og skal efter planen stå færdigt i 2023. Byggeriet opføres i fire etager, og rummer 14 lejligheder samt en gæstelejlighed for udstationerede Danfoss medarbejdere.

Danfoss House kommer til at sætte en helt ny og førende standard for fremtidens bæredygtige beboelsesejendomme og bliver samtidig test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energibesparende løsninger til fremtidens grønne boliger. Ambitionen er, at Danfoss House skal opnå den højeste bæredygtighedscertificering inden for den globalt anerkendte DGNB-standard, hvilket vil betyde en platin-certificering.

I DGNBs vurdering måler man et byggeri på fem faktorer; miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet. Kun 12 boligbyggerier i verden har hidtil opnået DGNB platin-certificering. Udover platin-certificeringen går byggeriet også efter at blive diamant-certificeret, som er en udmærkelse byggeriet kan opnå for høj arkitektonisk kvalitet.

Virkeliggørelsen af visionen for Sønderborg Havn
Formålet med Danfoss House er at vise, at det er muligt at bygge til den højeste bæredygtighedscertificering med den teknologi, der allerede findes i dag, men Danfoss House er også en af de sidste brikker i virkeliggørelsen af den amerikanske arkitekt Frank Gehrys vision for Sønderborg Havn. Visionen er at gøre Sønderborg og resten af regionen attraktiv for kompetente medarbejdere og konkurrencedygtige underleverandører i nærområdet.

Danfoss House er et flot byggeri, og et vigtigt projekt for Danfoss, en integreret del af Project Zero, og byggeriet er endnu en brik som kan udstille Sønderborg, som en af verdens mest energieffektive byer

Danfoss House får både centralt og decentralt varmesystem for at kunne sammenligne de to systemer. Huset får også gulvvarme- og køling fra henholdsvis fjernvarme og havvandskøling. Derudover bliver ejendommen et smart-home, hvor alle elementer taler sammen. Det er også planen at installere Danfoss Leanheat, som med kunstig intelligens forudsiger energibehovet, og dermed kan sikre indkøb af strømmen, når den er billigst. Derudover fremtidssikres huset teknologisk med store teknikskakte, der gør det muligt løbende at opgradere alle installationer og løsninger. 

Danfoss House er tegnet af Per Fischer, Arkitekt maa., Reiulf Ramstad Architects og opføres af totalentreprenør Daugaard Pedersen. Byggeriet skal understøtte ProjectZero, hvis målsætning er at reducere Sønderborg-områdets CO2-udledning til nul i 2029. 

Se film om byggeriet her.

Foto: Danfoss' bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen, direktør i Bitten & Mads Clausens Fond Per Have, og Sønderborgs borgmenster Erik Lauritzen.

Tilbage til oversigt