Biltema, Frederica

Geotermisk varme og 400 m2 solceller ...

I 1963 etablerede Sten-Åke Lindholm butikskæden Biltema under navnet "Handelsbolaget BIL-TEMA AB". Virksomhedens udgangspunkt var postordresalg af reservedele og tilbehør til biler, og grundtanken var: "Hvorfor betale mere". Derfor omtales Biltema ofte som "Mændenes Ikea".

Siden midten af 1980'erne har Biltema åbnet butikker i Sverige, Finland, Norge og Danmark. I dag er der ca. 140 butikker i kæden, hvoraf de 11 er placeret i Danmark.

Biltemas butikker er sædvanligvis mellem 4.000 og 7.000 m2, hvori rammerne skabes for et varesortiment på ca. 19.000 varenumre. Sortimentet omfatter ikke kun biltelbehør, reservedele og værktøj. Det dækker også over produktgrupper indenfor cykler/tilbehør, tilbehør til computere/mobiltelefoner, malervarer, byggeredskaber, husholdningsartikler, tilbehør til mortorcykler og båd samt udstyr til fritidsaktiviteter.

Daugaard Pedersen A/S har i Fredericia - som det første af Biltemas danske varehuse - etableret en ejendom, der stort set er selvforsynende med energi. Den 4.700 m2 store ejendom, er således ikke forsynet med gas, fjernvarme eller oliefyr. Opvarmningen af ejendommen foregår med en kombination af geotermisk varme og et solcelleanlæg, der bidrager med strøm til de 5 store varmepumper.

Det geotermiske anlæg består af 18 vertikale boringer, der henter energi knap 200 meter under jordens overflade. Energien fra undergrunden anvendes sammen med varmepumperne til at skabe varme i hele ejendommen. Om sommeren anvendes anlægget sammen med de knap 400 m2 solceller til at nedkøle bygningen, så det er behageligt at opholde sig i bygningen.

Se endvidere: Geotermisk varme i Fredericia.

Tilbage til oversigt