Biltema, Esbjerg

Ny butik midt på lufthavnens gamle landingsbane ...

I 1963 etablerede Sten-Åke Lindholm butikskæden Biltema under navnet "Handelsbolaget BIL-TEMA AB". Virksomhedens udgangspunkt var postordresalg af reservedele og tilbehør til biler, og grundtanken var: "Hvorfor betale mere". Derfor omtales Biltema ofte som "Mændenes Ikea".

Siden midten af 1980'erne har Biltema åbnet butikker i Sverige, Finland, Norge og Danmark. I dag er der ca. 140 butikker i kæden, hvoraf de 11 er placeret i Danmark.

Biltemas butikker er sædvanligvis mellem 4.000 og 7.000 m2, hvori rammerne skabes for et varesortiment på ca. 19.000 varenumre. Sortimentet omfatter ikke kun biltelbehør, reservedele og værktøj. Det dækker også over produktgrupper indenfor cykler/tilbehør, tilbehør til computere/mobiltelefoner, malervarer, byggeredskaber, husholdningsartikler, tilbehør til mortorcykler og båd samt udstyr til fritidsaktiviteter.

Daugaard Pedersen A/S har opført et varehus på ca. 4.500 m2 på en sokkelgrund i den nordlige del af Esbjerg. Varehuset er placeret i et område, der allerede før 2. verdenskrig fungerede som Esbjergs gamle Flyveplads. Dengang var der regelmæssig trafik fra Esbjerg til København og Hamborg. Under 2. verdenskrig blev området brugt af tyskerne som base for bl.a. jagerfly, som skulle beskytte skibstrafikken og mod angreb fra engelske bombefly.

Området har sin helt egen historie, og i forbindelse med Sydvestjysk Museeums forundersøgelser af området fandt man bl.a. en ammunitionskasse med 200 luftværnsgranater fra 2. verdenskrig under jorden. Forsvarets ammunitionsrydning fik fjernet de funktionsdygtige granater. Daugaard Pedersen A/S fik et varsel om, at opførelsen af Biltema Esbjerg kunne blive et eksplosivt og risikofyldt byggeri. Det blev heldigvis aldrig nødvendigt at tilkalde ammunitionsrydningen igen, og Biltemas varehus skød efterfølgende planmæssigt op af jorden.

 

Tilbage til oversigt